Resipi Daging Simple

RESIPI DAGING SIMPLE 
(Daging Blackpepper Dazzling)




Al-kisah resipi ni bila dah tak tau nak masak daging dengan kari ke masak kicap ke masak lemak ke semua dah. Naik muak masakan tu je. 

So harini meera nak share resipi daging yang simple tapi sedap tekak menelannya. My own resipi tau, taktau laaa if ada orang lain dah pernah buat ke tak ðŸĪ­

Tanya husband nak letak nama apa? Dia bagi nama resipi daging blackpepper dazzling ðŸĪĢ boleh lah resipi bini dia. 

Okayy ni resipi dia. Sorry gambar x sempat snap masa dah siap. Ngapp terus habis licin ðŸĪŠ

BAHAN-BAHAN:
Bahan A:
Daging - 450gram
Serbuk Rosemary - 1/2 sudu besar
Serbuk Mixed Herbs - 1/2 sudu besar
Serbuk Daun Basil - 1/2 sudu besar
Chilli Flakes - 1/2 sudu besar (nak pedas letak lebih)
Blackpepper - agak² ðŸĪ­
Minyak Bijan
Sos Tiram
Secukup Rasa/ Garam

Bahan B:
Butter - 3 sudu besar
Bawang Holland - 1/2 biji
Sayur Brokoli
Carrot (Optional)
Cendawan (Optional)

Cara memasak:
Campur semua Bahan A untuk perapan daging dan perap selama setengah jam. Lagi lama lagi ummpphhh rasanya. ðŸĪĪ

Dah cukup time perapan daging, its time to memasak 😆 Mula-mula panaskan kuali or periuk or frying pan korang then cairkan butter but tengok je setengah cair butter tu terus letak daging yang dah diperap.

Dah tengok daging almost nak masak tu, letak la semua Bahan B, kemudian rasakan if x cukup masin, boh garam sikit ye 😊

Simplekan? Makan dengan nasi pun dah perrgghh padu bertambah-tambah nasi. ðŸĨ° 

Selamat mencuba dan share link resipi ni 😊 Semoga bermanfaat. 

P/s: dah cuba nanti jangan lupa bagi feedback okay ke tak? Or boleh tag kat fb saya Ameera Yusoff okayy 😉

Ni meera share video cara buatnya full 😊





Comments

Post a Comment